Monday, November 2, 2015

КАПИТАНОВА СЧУПИ КРИЛЕТЕ НА ГЪРМЕНСКИЯ "СОКОЛ" АХМЕД

Минка Капитанова, която при предишния си мандат беше издигната от ДПС, спечели изборите в община Гърмен, сочат резултатите от вота на местните жители на община Гърмен.. На балотажа за кмет гласуваха 9959 избиратели, което прави 79,13 % от имащите право на глас. Капитанова ще продължи да управлява община Гърмен за втори пореден мандат. Минка Капитанова има с над 1000 гласа повече от опонента си Ахмед Башев, бивш кмет на Гърмен и ексдепутат. 
На първи тур Башев имаше 37,17 % подкрепа, а Капитанова - 31,03 %. Веднага след редовните избори обаче своята подкрепа за досегашната кметица обявиха от щабовете на неуспелите кандидати - Сергей Младенов от ГЕРБ и Галип Мисирков.
Загубата на Ахмед Башев, известен още като агент "Манол", е голям шамар за ДПС и за лидера  му Лютви Местан. По време на предизборната кампания Местан застана лично зад Башев и обяви на предизборен митинг, че той е гърменския сокол, който ДПС взели за кратко в София за депутат, но сега  искат да го върнат като кмет. 
До късни доби хиляди жители на всички села в общината виха дълги хора на площада в Гърмен, радвайки се на победата на Минка Капитанова. Еуфорията бе пълна при обръщението на старата-нова кметица: „Крилете на „соколите“ се пречупиха! Благодаря ви, избиратели мои! Ще продължим да работим заедно с вас!“

Жителите на Гърмен коментираха двете последни знакови загуби за Ахмед Башев като кармични. Тази година той загуби надпреварата за кметския стол в Деня на будителите – 1 ноември. А на последните парламентарни избори миналата година той мажоритарно бе изместен за депутатското място Муса Палев на свещения празник Курбан Байрям.
На площада в Гърмен бяха представители на много партии, всички подкрепящи Капитанова за втория тур. Повечето от тях бяха симпатизанти на ДПС, които лично симпатизират на кметицата, изключена преди година и половина от партията на тайно събрание на общинската организация, без тя да бъде уведомена и дори поканена.

Откъде всъщност идва размазващата победа на Минка Капитанова? Всъщност тук въобще не проигра партийният вот, а личностният. Въпреки че досега 25 години ДПС безапелационно печелеше още на първи тур, сега имаше балотаж, а на него ДПС загуби.

Това не е партийна загуба, коментират жителите на община Гърмен, а личностна. Проблемът на ДПС е, че заложи на губеща личност като Ахмед Башев. Той стана заложник на ромите от Кремиковци, на които разчиташе да му гарантират кметския стол за пореден мандат, коментира Иван Терзиев. Всъщност парадоксът е, че досега най-много гласове от всички села в общината Башев е получавал от общинския център – Гърмен. След ромското меле през май обаче, когато всички разбраха, че е сценаризирано от бившия кмет и депутат, гласовете за Капитанова надделяха.

Според симпатизанти на ДПС кадровата политика по места е много лоша, затова се стига до лоши местни резултати. Много привърженици на партията не могат да забравят, че на изборите за третия си мандат през 2007 година, когато Ахмед Башев не бе номиниран от ДПС, спечелил, заяви пред телевизионните медии: „Препоръчвам на лидерите Алиосман Имамов, Ведат Хюсеин и Верхат Топчиев да се обесят. Но преди това да оставят по едно писмо, че никога няма да се занимават с политика.“

Въпреки че да подкрепи Башев, и го нарече „гърменския сокол“, дойде лично лидерът на ДПС Лютфи Местан, симпатизанти на партията отчетливо забелязаха отсъствието на втория по значимост партиен лидер и местен човек Алиосман Имамов. Според Исмет Барбутев от Абланица, родното място на Имамов, Башев не е долюбван в централните редици на ДПС, именно защото лидерите са паметливи и не прощават дори стари, люти изказвания. Именно заради неспечелилия Башев общинските съветници на ДПС в Гърмен от десет - в миналия мандат, падат наполовина – петима. БСП за първи път от 26 години остана без общински съветник, но парадоксално Движение 21 на Татяна Дончева вкара трима.

Още един парадокс на изборите в неделя бе забелязан. В село Дебрен на балотаж останаха двама кандидати – досегашният кмет Изер Чаушев от ДПС и Тюркян Ходжова от БСП. Национално доскоро коалиционните партии издигнаха отделни кандидатури. Ходжова спечели изборите, които упорито оспорваше преди четири години. Тогава отново за кмет на Дебрен бяха двамата кандидати, но Чаушев победи Ходжова само с един глас.

No comments:

Post a Comment