Wednesday, August 5, 2015

СПОРТ И КУЛТУРА В ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ? - СЪСТОЯНИЕ И ПРОБЛЕМИ

Град Гоце Делчев непрекъснато се разкрасява и придобива все по-европейски вид. Всичко това става както и чрез частните строителства, но и чрез изпълнение на общински проекти, които са спечели чрез европейско финансиране по оперативни програми.
Освен подобряване на градската инфраструктура обаче, не по-маловажни са две неща за жителите на Гоце Делчев, а на всички българи – това са спортът и културата. Несъмнено е, че те са най-важните за целия свят след икономическото и материалното благоденствие. Спортът е важен за здравето, а културата за духовното израстване на всеки човек, респективно за всяка нация.
Тук е въпросът да разгледаме какво е положението и по-точно материалната база за развитието на спорта и културата в Гоце Делчев.
Несъмнено спортът е в по-добри позиции. Първият пример е градският стадион. След като той не бе пипнат десетилетия, преди три години, заедно с градския парк, той бе обновен, като местата му бяха увеличени на 5 хиляди. Е, тогава ФК „Пирин“ - Гоце Делчев бе в А-група, за първи път в цялата му спортна история като отбор. Сега клубът отиде във В-група, но инвестициите за развитието на спорта в Гоце Делчев продължават да имат сериозен прираст. Пред завършване е спортната зала в Гоце Делчев, в която целогодишно 1 200 жители на региона ще могат да гледат най-различните спортни състезания. Това е повече от похвално.
Какво е положението с материалната база за култура в Гоце Делчев обаче? Общината винаги е отделяла приоритетно място на културни мероприятия и всяка година те стават все повече и повече. Организират се почти целогодишно най-различни фестивали, /ако може да им се даде това културно определение./ Организират се и множество концерти във всеки един музикален жанр. Публиката обаче все повече оредява на културните мероприятия, макар че почти всички са организирани от общинската администрация и за публиката на Неврокопско и региона те са безплатни. Защо е така?
Според мен проблемът е в материалната база. Да, Гоце Делчев притежава хубава голяма зала в Дома на културата с 500 седящи места. Домът бе открит две седмици преди историческия 10 ноември 1989 година. Вече почти 26 години обаче в Дома на културата не са влагани почти никакви инвестиции. Покривът на залата течеше, парното е скъпо и неефективно и през студените зимни вечери в залата е невъзможно да събереш зрители, дори ако безплатно могат да гледат концерт на Мадона или Лепа Брена.
Похвално е, че в последния одобрен проект от правителството преди месец за подобряване на инфраструктурата на Гоце Делчев за 5 милиона лева, най-после и тази единствена най-голяма културна институция Дома на културата е включена за ремонт. Така може да бъде решен въпросът с привличане на зрители за културни мероприятия. Но това е частично решение на проблема с масовостта за зрителски интерес.
Никой досега не е помислил за материалната база за културни мероприятия, които да бъдат проведени на открито. Тук е големият проблем.Повечето концерти и фестивали културтрегерите на Гоце Делчев провеждат на открито. Кои са тези места – площад „Македония“ пред Дома на културата и новата беседка в обновения градски парк. Изключително неудачни места. Причините са две – естетическа и чисто битова.
Коя е естетическата? На площад „Македония“ пред Дома на културата има огромно място за зрители. Къде е сцената обаче? Тя е на малкото пространство над стълбите пред вратите на Дома, което в никакъв случай не може да създаде естетическо възприятие за истинска сцена. Същото е и положението на беседката в градския парк.
Коя е чисто битовата? Това е липсата на седящи места. Вярно, и пред Дома на културата, и в градския парк, общината осигурява пластмасови столове – от 50 до 100. Това обаче не осигурява никакъв уют за зрителите. Те или са за специално поканени гости, или на тях първи се наместват , доста време преди началото, скучаещи пенсионери. Младежите, точно които трябва да бъдат привлечени като зрители в културните събития, остават правостоящи.
Кое е решението за привличане на зрители на летните културни мероприятия в Гоце Делчев. Отговорът е много прост – Летен театър., такъв какъвто Гоце Делчев е един от малкото градове в България, който го няма. От неговата липса губят гражданите, а и общината. Защото ако имаше такъв, в Гоце Делчев щяха да се насочат много значими културни проекти на национално ниво. Като например „Българското кино“ - безплатен проект на БНТ, които изпращат най-добрите български филми. Инициативата се осъществява във всеки град в България, където има Летен театър. През лятото много звезди като Лили Иванова, Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Данчо Караджов и много други правят концерти в страната, но само на открит театър.
В един от грандиозните проекти, който е пред завършване в Гоце Делчев за стотици хиляди лева е обновяване на много красивия, запустял парк от 26 години над Гоце Делчев - „Панорамата“. Там ще се изграждат алеи, пейки, места за отдих, няколко спортни съоръжения и... мини амфитеатър. Това ще бъде едно миниатюрно подобие на Летен театър. С мини сцена и стотина седящи места. Интересно е какво културно събитие може да се осъществи там.
Гоце Делчев има нужда от голям Летен театър с поне 600 места. Капацитетът на публиката в четирите общини на Гоце Делчев, която трябва да бъде привлечена за култура и изкуство е 72 хиляди. Толкова са жителите на Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча. Ако той бъде построен, ще гледаме и летен театър, и гостуващи поп и рок звезди, и лятно кино, а защо не и оперни постановки, каквито оперните трупи правят в градината на Военна академия в София и на хълма Царевец във Велико Търново.

А мястото на Летен театър в Гоце Делчев беше точно в реновиращия се парк „Панорамата“, който има огромно място за това и е извън регулацията на града.

No comments:

Post a Comment