Friday, July 17, 2015

РЕПОРТАЖ ЗА ИСПАНСКА ВАКАНЦИЯ НА МОРЕ - ОТ В-К "СТРМА"

Започва активният летен сезон и един от най-честите въпроси, които си задават тези, които планират морска ваканция е – къде да почиваме, у нас или в чужбина? Същия въпрос си зададе и репортерът на „Струма“, който миналата година посети нашето Черноморие, няколко пъти турски морски курорти и тази година реши да провери условията и на средиземноморски курорт в Испания.
На първо място в сравненията са ценовите оферти. В Турция едноседмична почивка all inclusivе варира между 500 и 700 лева, която включва и транспорт с автобус.Понякога е и по-евтино, ако се хванат ранни записвания. В България започва от 500 до над хилядарка, без осигУрен транспорт. В Испания до 1-ви юни до края на месеца се предлага едноседмична почивка за 450 евро, с включени двупосочни самолетни билети, летищни такси и трансфер летище – хотел.
Заминаваме от Терминал 1 на летище София с чартърен полет до Барселона в 20.30 часа. Заради това, че полетът е нискотарифен, в самолета не се предлага нищо безплатно. Има обаче всичко – кафето е 2 евро, бирата – 4 евро, а бутилка вино – 10 евро. Пътуването е два часа и двадесет минути, на огромната аерогара ни посрещат представители на българската туроператорска фирма и с автобус ни извозват до курортното градче Пинеда де Мар, което е на 100 километра от Барселона.
Седемдневното летуване в петзвезден хотел включва и еднодневна безплатна панорамна обиколка на Барселона. Още в началото българският гид предупреждава всички, да носят чантите си пред себе си, както и в задните джобове на панталоните да не се слагат пари и документи. Причината е, че в Барселона престъпността е огромна, там са консолидирани апаши от целия свят, като най-много са румънските крадци. Сред най-големите забележителности на най-известния испански град са катедралата, чийто строеж е запознат през 1925 година и се предвижда да бъде завършена през 2025 година, както и 60-хилядния стадион на „Барса“ построен специално за летните олимпийски игри, проведени в Барселона през 2002 година.
Хотелът „Пинеда Палаз“ в курорта Пинеда де Мар е 4-звезден. За самостоятелна стая обаче репортерът ни се бръкна с още 150 евро. Все пак луксът си заслужава – условията са перфектни. Но още в началото започват и „дребните“ неприятни изненади на испанските домакини.
Без да бъдат предупредени, на българските летовници любезно им се заявява още при регистрацията, че трябва да се платят по едно евро на ден „туристическа такса“. Следва нова изненада – wi-fi за интернет връзка има само в лоби бара, но безплатен е само по 15 минути на два часа. Пълна връзка струва 5 евро за три дни, 10 – за пет дни и 15 – за седем. В Турция и България навсякъде в хотелите и региона им има безплатен non-stop wi-fi. Следва нова изненада – всяка от лукзосните стаи има огромен телевизор плазма, който обаче работи само с дистанционно управление. Но за да си вземеш такова от рецепцията, е необходимо да оставиш депозит от 20 евро като гаранция, че „няма да го откраднеш“.
Плажът.
Плажовете на испанското средиземноморие са много добри. Има огромна пясъчна ивица, морето е леко бурно и много красиво. Всички плажове са държавна собственост и са безплатни. Шезлонгите и чадърите обаче са принадлежност към частните плажни барчета и са платени – съответно по 4 евро – като като на нашето Черноморие. За разлика от Испания и България – в Турция всеки хотел си има собствена плажна ивица с безплатни шезлонги и чадъри. Минус на турските плажове обаче силно ограничена пясъчна ивици, повечето са каменни, а и Егейско море не прилича на море, а на езеро – прозрачно и почти без никакви вълни.
Това, което е общовалидно за плажовете в Турция и Испания е абсолютната чистота. За разлика от черноморските плажове, които са потънали в мръсотия, според международно жури, което е класирало само 9 наши плажа с екологичния приз „Син флаг“. „Син флаг“ е екологична награда, която се дава на плажове и яхтени пристанища, където се прилагат специални усилия за опазване на околната среда. В момента с този флаг са отличени на над 4 хиляди плажове в 49 държави.
За разлика от България и Турция обаче, където всички хотели имат и открит басейн в района на хотела, басейните на испанските хотели са на покрива. Малки са, но предимството е, че оттам се вижда цялата морска ивица на курорта.
Кухнята.
Изхранването в хотела не е all inclusive. Включена е закуска, обяд и вечеря, които наистина са много обилни. По време на двучасовата закуска, гостът може да си взема от апарата кафе, сок, чай, минерална вода, колкото иска. Но след края на закуската тези апарати се затварят. Обядът и вечерята включва само бутилка минерална вода и бутилка бяло или червено вино – по избор, но – на двама.Но бирата не е скъпа – 2 евро халбата, тя е по-евтина от нашето Черноморие. Испанската кухня обаче е обилна и вкусна. Набляга се най-вече на местни специалитети, като преобладават най-различни риби и морски деликатеси, всички видове пици и спагети. Гордост на испанците са и сладоледите и мелбите. Едно от най-неприятните неща обаче, свързани с обяда и вечерята е, че не можеш да напускаш закрития ресторант. Въпреки, че всеки хоте има открита тераса, тя е разрешена само за кафе и безалкохолно, бира или вино, но ако си го купиш от бара на хотела, чийто асортимент се плаща отделно от пакета на почивката. Тук е предимството на турските и българските хотели – всеки може да обядва и вечеря на открито, където да си пие и пуши, колкото иска.
Цените.
Цените в магазините извън испанските хотели се доближават до нашите в България но в евро. Сувенирите са от 1 до 4 евро, бутилка водка е между 6 и 10 евро, уиски – 12 – 18 евро, кутия цигари между 5 и 10 евро. Разликата обаче е, че в България минималната заплата е 140 евро, а в Испания 1 200 евро.
Има още една прилика между България и Испания, което го няма в Турция. Ако не на всяка пряка, то поне на втората има просяци. Но това не са испанци, а хора, дошли от всеки ъгъл на света. Испания е една от най-мултинационалните държави, има емигранти или временни работници от всички държави. В Барселона на всякъде негри опъват чаршафи на тротоара и правят амбулАнтна търговия. Полицията непрекъснато дебне, но те са намерили цаката – от четирите страни на чаршафа има въжета, които само за две секунди след като „стражарят“ на продавача забележи в далечината полицай, изчезването сред тълпата не е проблем.
Настъпва последният ден от средиземноморската почивка в Испания. В 10.00 часа сутринта всички трябва да освободят статие. Полага им се закуска и обяд, но автобусът за Барселона ще тръгне в чак в 19.00. Хотелът предоставя стая за съхраняване на багажа, но персоналът въобще не се интересува какво ще правят гостите до вечерта. Питаме – колко трябва да се плати, да задържим стаята до 19.00. Отговорът е любезен и хладен – до 14.00 часа – 30 евро, до 19.00 – 50 евро.
Отпътуваме за Барселона. Там сме на летището 3 часа преди полета. Летим и на Терминал 1 в София кацаме в 03.30. Градския транспорт и метрото, което е на 2 километра от Терминал 1 тръгват в 05.00 Вземаме си кафе от машина, цената на което е като в Испания. Чакаме градския транспорт, защото всички предложения на таксиметровите шофьори от летището до центъра са от 20 лева нагоре. Повече от цената на автобусния билет от София до Гоце Делчев.

Кой къде да почива – Турция, България или Европа, да прецени всеки един читател на „Струма“.

No comments:

Post a Comment