Sunday, April 12, 2015

13-ТА ГЛАВА НА РОМАНА


13

Следващата седмица до заминаването за Източен Берлин бе най-дълго проточилият се период от нейния живот. Дори когато излезе в „принудителен арест“ в Дупница по време на бременностjа й, дните и нощите не минаваха толкова бавно. Сега тя мечтаеше и се страхуваше... Бяха минали две години от инцидентната, кратката и най-красива среща в нейния живот – с немския журналист Ханс. Дали още важеше този адрес на неговия приятел в Източен Берлин, на когото бе доверено да получава писма тайнопис?!? Дали Щефан, така се казваше мистериозният и непознат за нея посредник, живееше още на този адрес? А ако живееше, дали все още са приятели с Ханс и между тях важи тази уговорка за препредаване на писма от чужбина? Дали тайната полиция на Източна Германия – ЩАЗИ, не го е подушила, заловила и изпратила в някакъв „поправителен“ лагер? Мислите се сменяха в главата на Люба като слънцето и дъжда в променлива пролет.
Дойде и заминаването. Люба разбра, че и в безкласовото социалистическо общество, ако не класи, то поне има касти. И те са негласно, неписано и партийно определени. Докато с партийната и държавна делегация за Източен Берлин колегата й Пантелей замина със самолет, тя, заедно с естрадните певци и музикантите трябваше да пътува с автобус.
„Това е по-добре!“ - каза си Люба, която никога не бе страдала от снобизма за комфортен и елегантен живот. Тя бе получила фобия съм въздушно пътуване. Припомни си един гаден инцидент в нейната кариера. Малко преди Коледа миналата година, отново като най-добрия журналист във вестника, отразяващ културни събития, бе командирована за Алжир да отрази концерт на български певци. Тъкмо бе затворила окончателно куфара си и бе извикала по телефона такси за аерогарата, телефонът вкъщи иззвъня. Неочаквано се обади баба й, майката на Лила. Тя не знаеше, не се интересуваше и не бе осведомявана от Люба каква е работната програма на журналистката. Бабата тревожно я попита как е и какво ще прави днес. Люба съвсем съзнателно реши да спести на старата жена къде ще пътува и каза, че ще ходи на репортаж извън София. Бабата започна да плаче и каза да не ходи никъде – снощи сънувала сън, в който внучката й била на крилата на сокол. Той леят нагоре, непрекъснато се обръщал с устата си към Люба да я захапе, но тя си вдигала краката и той не успявал. „Моля те, милото на баба, недей да ходиш никъде! Не съм ти се месила в работата, но преди да ти звънна все се надявах да не пътуваш точно в този ден!“ За десетина минути Люба успя да успокои баба си, като почти я убеди, че ще си остане вкъщи, а утре ще си вземе болничен за този ден.
Разговорът с бабата попречи на Люба да хване таксито. Звънна отново, но отсреща получи сърдит отговор, че е дала фалшиво повикване, защото таксиметровият шофьор я чакал. Казаха да слезе и като има друго свободно такси, веднага ще го изпратят. Цели 20 минути Люба чакаше с куфара, измръзвайки от студ. Шофьорът на колата обаче се оказа приветливо момче, тя му обясни ситуацията и го помоли да надуе газта, че закъснява за полет. Той я разбра и полетя към аерогарата, минавайки по по-странични и бързи улици от нормалния маршрут. Люба му даде двойна от цената на апарата, благодари му и се втурна в терминала. Спряха я. „Другарко, самолетът току-що излетя.“
„Така е било писано! Цял живот късметът ме напуска!“ - каза си Люба и реши да отпочине с един коняк на летищното кафе. Още преди изпие половината от коняка страшни викове я поразиха! Крещяха десетки хора, стана страшна паника и всичко живо се разтича към авиопистата. Люба интуитивно скочи и се присъедини към тичащата тълпа. На един-два километра се виждаше един паднал и горящ самолет! Това бе самолетът за Алжир, който тя бе изпуснала. В него загина новоизгрялата голяма българска звезда Паша Христова.
„Не съм била обречена като всички от Моревия род. Това е първият ми късмет досега в живота!“ Но после мрачно разсъди, че спасението дойде от баба й, която не е от Моревия род. Така че параноичната й фикция за обреченост отново я обхвана.


No comments:

Post a Comment